Logo Parkinson en Werk Search

Welke aanpassingen zijn mogelijk om zo lang als ik wil te blijven werken?

302 - Werken met aanpassingen (in loondienst)

Werkaanpassingen zijn er in vele vormen en maten. Wat het best bij jou past, hangt van je situatie en mogelijkheden af. Je bedrijfsarts en neuroloog kunnen je adviseren, net zoals de fysio- of oefentherapeut, psycholoog of ergotherapeut. Via de Zorgzoeker van ParkinsonNet vind je zorgprofessionals bij jou in de buurt die extra zijn geschoold in parkinson. Uiteraard is de invulling van de aanpassingen in goed overleg tussen jou, de bedrijfsarts en leidinggevende. 

Tip 1: De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol in dit proces. Ga er niet vanuit dat hij alle ins en outs van parkinson kent, dus vertel wat het met jou doet. 
Tip 2: Als je het niet eens bent met de conclusies van de bedrijfsarts heb je recht op een second opinion bij een onafhankelijk bedrijfsarts. Soms kan het nodig zijn om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. De klinisch arbeidsgeneeskundige Parkinson werkzaam bij het RadboudUMC kan geraadpleegd worden door bedrijfsartsen, werkgevers en Parkinsonverpleegkundigen. 

Veel voorkomende werkaanpassingen zijn:

  • Organisatorische aanpassingen
    Organisatorische aanpassingen kunnen gaan over het bijstellen van je takenpakket of de ruimte waarin je werkt, bijvoorbeeld met minder lawaai of prikkels in het algemeen, of hoe jouw rustmomenten zijn georganiseerd. Maar denk ook aan bijwerkingen van medicatie. Zo kan het zijn dat je niet langer op hoogte of met gevaarlijke machines kunt werken. Het kan zijn dat werkgever hiervoor een gedeeltelijke ziekmelding in gang zet.

  • Technische aanpassingen
    Dit zijn aanpassingen waarbij (technische) middelen en materialen worden gebruikt om met de beperkingen het werk te kunnen doen. Denk aan een aangepaste computermuis of een armsteun bij een werktafel of machine. Het aanbod van aangepaste computeraccessoires is groot. Om een goede keuze te maken kun je terecht bij een ergotherapeut

  • Aanpassingen in werktempo
    Vaak wordt het werktempo vanzelf wat lager, maar als de verwachtingen over werkproductie hetzelfde blijven, zal werkdruk en stress toenemen. Het aanpassen van werktempo is daarom vooral het bijstellen van verwachtingen over de werkproductie. Het kan zijn dat werkgever hiervoor een gedeeltelijke ziekmelding in gang zet.

  • Aanpassingen in werktijd
    Deze aanpassing kan inhouden: minder uren werken, uren anders verdelen over de werkweek of op aangepaste tijden beginnen of stoppen. Met het verminderen van werk-uren, kom je in de fase van ziekmelding. Deze werkaanpassing is logisch als vermoeidheid of energieverlies een rol spelen. 

  • Aanpassingen in werkbegeleiding
    Hier gaat om de mogelijkheid voor extra begeleiding. Denk aan coaching of ondersteuning bij specifieke werktaken, een assistent aannemen of het aanleren van nieuwe handelingen of werkprocessen.