Logo Parkinson en Werk Search

Waarop kan ik letten en wat kan ik dan vervolgens doen?

41 - Diagnose en werken (in loondienst)

Helaas behelst parkinson meer dan zichtbare klachten alleen... Naast veel voorkomende klachten als vermoeidheid en stijfheid, is het belangrijk om erop te letten hoe je concentratie misschien afneemt, dat je meer moeite krijgt om iets te plannen of dat het lastig wordt om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Ook veranderingen in je gedrag kunnen voorkomen en precies dat is iets wat lastig is om zelf te constateren. Vraag daarom ook aan je omgeving of zij veranderingen bij jou opmerken. 

Probeer te ontdekken hoeveel je kunt doen op een dag en wanneer je eigenlijk te veel hebt gedaan. Probeer ook door te bewegen of te sporten je conditie te behouden of te verbeteren, dat kan ook zeker helpen. En, mocht je dat nog niet hebben gedaan, overweeg om je ziekte te bespreken met je leidinggevende, collega’s of de bedrijfsarts. 

Een goed ‘medicijn’ tegen parkinson is bewegen. Vind een sport die bij je past: zwemmen, hardlopen, fietsen, dansen, pilates, aerobics, boksen, voetbal… Het is wetenschappelijk bewezen dat veel bewegen helpt. Wat langer en niet zo intensief bewegen is goed, maar kort en intensief is nog beter! Er zijn speciale groepen waar je met andere mensen met parkinson sport. Denk aan Dance for HealthYoga4Parkinson of google maar eens op ‘Boksen met Parkinson’ voor een boksklas bij jou in de buurt. Wat je ook kiest; sporten helpt!