Logo Parkinson en Werk Search

Wat kan ik als betrokken paramedicus betekenen als de diagnose net bekend is?

276zorgprofessional diagnose

Werk maakt een belangrijk deel uit van iemands leven. Je kunt als betrokken paramedicus een belangrijke rol spelen door preventief aandacht te besteden aan werk. Afhankelijk van je eigen expertise kun je goed in kaart brengen wat de taken op het werk zijn, de fysieke en mentale belasting, werkduur en werkomstandigheden.

Daarnaast is het belangrijk om oog te hebben voor een goede balans tussen werk en privé en hier zo nodig in te begeleiden. Ook is het goed om de steun- en hulpbronnen op werk en in het privéleven te bespreken. Breng in kaart welke werkgerichte adviezen er al gegeven zijn en ga door op ingesteld beleid van de werkgever, de bedrijfsarts en of andere zorg- en hulpverleners. Stimuleer de cliënt te werken aan zijn eigen belastbaarheid om zo optimaal mogelijk aan het werk te kunnen blijven. Juist bij parkinson is er specifieke aandacht nodig voor het in conditie blijven door te bewegen en te sporten en een gezonde leefstijl. Biedt inzicht in mogelijke programma’s of deskundigen die iemand hierin kunnen ondersteunen.

Eveneens kan met toestemming van je cliënt, een aanvullend werkgericht advies gegeven worden dat samen met zijn werkgever en/of de bedrijfsarts besproken wordt. Weet je hier onvoldoende van, aarzel dan niet om door te verwijzen.