Zenuwcellen in de hersenen maken dopamine, een stofje waarmee hersendelen met elkaar communiceren en het lichaam opdrachten krijgt. Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen af waardoor er minder dopamine is en signalen dus minder goed worden doorgestuurd. Hierdoor wordt het bewegen minder soepel en kan er sprake zijn van een 'bevroren' gezicht (maskergelaat) of onduidelijker spreken. Daarnaast kunnen er ook veel niet-zichtbare symptomen zijn zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, trager denken, moeite met multitasken, vermoeidheid en stemmingsstoornissen. Naast de website van de Parkinson Vereniging vind je ook veel informatie over parkinson en de behandelmogelijkheden op de website van ParkinsonNet. Of bekijk de video van de Parkinson Vereniging.
De aandoening is progressief; dat betekent dat de ziekte steeds erger wordt. De oorzaak is niet bekend en genezing is (nog) niet mogelijk. Er wordt wel gezegd dat er 50.000 soorten ziekte van Parkinson zijn, wat betekent dat de ziekte bij iedereen zich anders uit. Daarom is ook niet in één zin te vatten wat iemand nog wel en niet kan doen in zijn werk. De behandeling is gericht op vermindering van de symptomen en vindt plaats met medicatie en aanvullende therapieën. Uit onderzoek blijkt dat veel bewegen een positieve impact op de ziekte heeft.
Parkinson is één van de meest voorkomende neurologische hersenziekten in de wereld die steeds meer mensen treft. Het is een misverstand dat de ziekte alleen oude mensen overkomt. Patiënten zijn gemiddeld steeds jonger en werken vaak nog.