Logo Parkinson en Werk Search

Welke kennis over parkinson heb ik nodig als arbo-professional?

60arbo diagnose

De ziekte van Parkinson is een chronisch progressieve neurodegeneratieve aandoening. Een belangrijk onderliggend ziekteproces is de afname van dopamine aanmaak in de hersenen. Dopamine is een belangrijk stofje voor  hersen- en zenuprocessen. De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog onduidelijk en medicamenteuze behandeling richt zich vooral op het verlichten van symptomen er is nog geen perspectief voor oplossingen.

De werknemer met parkinson voelt zich over het algemeen heel goed in staat om door te blijven werken, ook met symptomen. Vroeger of later leidt het hebben van parkinson tot veranderingen in werkvermogen, werkplezier en balans van werk en privé. Soms zijn er voor de diagnose gesteld wordt al klachten die invloed hebben op werk. Voorbeelden zijn pijnklachten, vermoeidheid (of burn-out), of depressie. Studies laten zien dat mensen met parkinson 4-7 jaar eerder stoppen met betaald werk dan mensen zonder parkinson.(Koerts working capacity 2016, Sturkenboom et al rapport 2012)

De klachten en het verloop van parkinson verschillen van persoon tot persoon. Ook kan het functioneren van een persoon sterk verschillen van moment tot moment. Dit worden ook wel on en off momenten genoemd en hangt samen met de werking van medicatie. Er zijn meer factoren die de klachten negatief kunnen beinvloeden zoals spanning en stress en de ruimtelijke inrichting.

De meest genoemde klachten die het werk belemmeren bij mensen met de diagnose parkinson zijn: vermoeidheid, traagheid en stijfheid in bewegen, aandacht- en concentratieproblemen, tremoren, angst, stoornis in de fijne motoriek, veranderingen in spraak, lopen en balans.(Koerts, Sturkenboom)

Vaardigheden en taken die lastig worden zijn bijvoorbeeld vergaderen, gebruik van de handen, uitvoeren van meerdere taken tegelijk, omgaan met stress en tijdsdruk en praten/converseren in groepen. Uit onderzoek en uit de praktijk blijkt dat er veel behoefte is aan informatie en ondersteuning ten aanzien van werken met deze aandoening.(Sturkenboom, Rafferty).

Kijk ook eens naar de uitgebreide informatie over de ziekte van Parkinson op de site van de Parkinson Vereniging of ParkinsonNet